Auto

Zelf rijden of zelfrijdend? Het kan allebei!

Zelfrijdende auto’s? Is het daar nog te vroeg voor? Een auto die volledig alleen rijdt in het drukke verkeer … nog niet meteen iets voor vandaag. Maar: meer en meer nieuwe auto’s hebben rijhulpsystemen die ons een inkijk geven op de auto van de toekomst.

Auto’s begrijpen al heel goed hoe het verkeer in elkaar zit en nemen zelfs al vaak het stuur over, zonder je dat zelf beseft. Een auto die zichzelf parkeert? Heb je al gezien. Niet van je rijbaan afwijken op een onbewaakt moment? Vast al meegemaakt. Misschien heeft jouw wagen al een autopilot-functie?

Menselijke fouten

Deze en andere rijhulpsystemen zijn stevige staaltjes technologie. Een voorbode van de autonome auto die ze beetje bij beetje worden. En dat komt de veiligheid van de bestuurder zelf, maar ook de verkeersveiligheid in het algemeen ten goede. Wist je dat 8 tot 9 ongevallen op de 10 door een menselijke fout of verkeerde beoordeling van de chauffeur gebeurt?

Nieuwe wagen op het oog?
Ga zeker na welke rijhulpsystemen die aan boord heeft om fouten van chauffeurs op te merken en te corrigeren.

Eerste zelfrijdende Belgische bus

Het probleem met autonome voertuigen, is dat je ze nog niet op het verkeer kan ‘loslaten’. Maar in een beschermde omgeving zijn ze wel veilig genoeg. Het eerste project met een autonoom voertuig in ons land is de shuttlebus van de grotten van Han. Die rijdt sinds 2018 zonder chauffeur.

Openbare weg

De openbare weg? Ja, ook op de openbare weg tref je al voertuigen zonder chauffeur aan. Het bedrijf Waymo werkt al sinds 2016 aan zelfrijdende wagens, en ook Uber verkent de mogelijkheden van ‘driverless cars’.

Dichter bij huis testte de stad Mechelen in mei 2018 of ze een zelfrijdend voertuig kan inzetten om pakjes in de binnenstad te leveren. Op de luchthaven van Zaventem maakte de shuttle van de Lijn in mei 2019 op Brussels Airport haar eerste rit. Het ging om enkele demonstratieritten zonder passagiers. In 2021 moet de zelfrijdende shuttle autonoom pendelen tussen de luchthaventerminal, de cargo- en bedrijvenzone en de parkeerterreinen.

Ook de Brusselse openbaarvervoermaatschappij test volop zelfrijdende busjes. Momenteel rijden er twee rond in Woluwepark, omdat daar weinig interactie is met het gewone verkeer. Iedereen kan gratis een ritje in zo’n busje maken. Het voertuig rijdt volledig autonoom, maar ook hier is een bestuurder aanwezig die kan ingrijpen en naar de meningen van de passagiers peilt.

Inschrijven
Onze nieuwsbrief