Moto

Aparte verzekering voor motorfietsen? Oeps …

Net als bij een auto is je motorfiets niet de enige kost als je er de baan mee op wilt. Je zit met je accessoires en uitrusting, de jaarlijkse verkeersbelasting en … een verzekering. Een verzekering voor de burgerlijke aansprakelijkheid (BA) kost zo’n 200 euro. Maar als je al met de auto rijdt en al een autoverzekering hebt, moet je dan nog een aparte verzekering nemen voor je motorfiets?

Nog meer vragen? Stel ze aan de stand van Start2Ride tijdens de Brussels Motor Show 2020!

Koop nu je ticket!

  • Een verzekering BA Tweewielers is verplicht
  • Bescherm jezelf nog beter met juridische bijstand en een bestuurdersverzekering
  • Vraag aan je verzekeraar naar de voordelen als je al een autoverzekering hebt

Verplicht

De verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid Tweewielers (BA) is verplicht voor elke motorfiets waarmee je op de baan wilt. Dan ben je gedekt bij materiële en lichamelijke schade aan anderen als je met jouw motor een ongeval veroorzaakt. 

Deze verzekering dekt de verzekeringnemer, de eigenaar en elke bestuurder met een geldig (tijdelijk of definitief) rijbewijs. Ze geldt in België en in alle landen die op de groene kaart staan.

Minimum

Let op: de burgerlijke aansprakelijkheid is eigenlijk gewoon het wettelijke minimum. Want je bent alleen verzekerd voor je aansprakelijkheid. Je krijgt geen vergoeding voor schade aan jouw motorfiets. Ook voor eventuele geschillen na een ongeval moet je zelf instaan.

Vergelijk goed de opties van de verschillende verzekeringsmaatschappijen: pechbijstand, juridische bijstand wanneer je dus een geschil hebt na een ongeval, een bestuurdersverzekering die je vergoedt wanneer je gekwetst raakt (zelfs als je in fout bent), bescherming tegen diefstal en brand ...

Al een autoverzekering?

Ja, een aparte verzekering afsluiten voor tweewielers is dus verplicht, ook als je al een autoverzekering hebt. Maar bij de meeste verzekeraars profiteer je van aantrekkelijke voorwaarden voor je motorfietsverzekering als je al bij hen verzekerd bent voor een ander voertuig. Vraag wat je verzekeringsmaatschappij voor jou kan doen als je al klant bent.

Nog geen 18?

De wettelijke leeftijd om in België met een motorfiets te mogen rijden, is 16 jaar. Je verzekeringscontract moet je dan wel door een volwassene laten ondertekenen. Het contract staat dan op naam van jouw wettelijke vertegenwoordiger. Jij bent de begunstigde.

Nog meer vragen over verzekeringen? Koop nu je ticket en krijg alle info op het Autosalon!

Inschrijven
Onze nieuwsbrief