WAM

Mobiliteit is digitaal

Alternatieve vervoersmiddelen maken dankbaar gebruik van mobiliteitsapps en het internet. Zo kan je je informeren over de verkeerstoestand, de beschikbaarheid van je step en de dienstregeling van het openbaar vervoer. Met je smartphone kan je een taxi oproepen, een deelwagen of -fiets ontgrendelen en vrije plaatsen op openbare parkeerterreinen controleren.

Ontdek de nieuwste mobiliteitsoplossingen op het Autosalon! Met je ticket bezoek je gratis #WeAreMobility!

Koop je ticket!

Voor elke oplossing bestaat er wel een app. Toch is integratie van die verschillende vervoersmiddelen de toekomst. Want informatie delen is cruciaal voor een vlekkeloze intermodaliteit.

Vandaag: slimme apps

Een goed voorbeeld is Olympus Mobility. Check de dienstregeling van alle openbaarvervoerdiensten, koop digitale tickets voor TEC, De Lijn, de MIVB en de NMBS, beheer huurfietsen van Blue-bike-stations en huurwagens van Cambio en houd je uitgaven voor de verschillende gebruikte vervoersmiddelen bij.

Met Mobiflow kan je alternatieve vervoersmiddelen reserveren en krijg je in real time toegang tot mobiliteitsgegevens voor de regio Gent: een bus of tram van De Lijn nemen, een taxi bestellen, een deelfiets gebruiken of een elektrische wagen opladen aan een van de Mobiflow-stations. 

De Modalizy-kaart houdt dan weer betalingen voor alternatieve vervoersmiddelen bij op één enkele plaats. 

In Brussel is er Joyn Joyn. Dat stelt je de meest relevante mobiliteitsoplossingen voor op basis van je behoeften. Pikaway biedt gebruikers in Antwerpen dan weer de beste middelen om naar hun bestemming te rijden. De app breidt in de toekomst uit naar andere steden.

Morgen: slim verkeer

Door gegevens in een ruimer systeem te integreren maak je het verkeer vlotter. Je kan de verkeersstromen en de signalisatie slim sturen en voorrang geven aan het openbaar vervoer of zwakke weggebruikers. Die geoptimaliseerde verkeersflow is ook nodig als we autonome voertuigen willen inzetten. In België rijdt de eerste bus zonder chauffeur sinds 4 september 2018 in Han-sur-Lesse.

Inschrijven
Onze nieuwsbrief