WAM

Intermodaliteit: actueler dan ooit

Openbaar vervoer dat je in real time opvolgt met een app, alternatieve vervoersmiddelen die je overal in de stad gebruikt, deelauto's die je met je smartphone ontgrendelt, intelligente abonnementen waarbij verschillende transportmodi in de prijs zitten. Ja hoor, intermodaliteit of combimobiliteit is de toekomst!

  • Mobiliteit is hip: iedereen doet het
  • Nieuwe technologie maakt jouw eigen mobiliteit makkelijker
  • Bezoek #WeAreMobility gratis met je Autosalon-ticket

Hip, maar stokoud

Intermodaliteit, combimobiliteit … Verschillende vervoersmiddelen voor je werk of op reis combineren is eigenlijk al zo oud als de straat. Je stapt je fiets op richting trein, stapt uit en neemt tot slot de bus naar je eindbestemming. En de volgende dag ga je misschien een stukje met de auto naar een P+R-parking om dan nog de metro naar de binnenstad te nemen.

Tegenwoordig zijn er veel meer mogelijkheden en technologieën om al die verschillende transportmiddelen intelligent, vlot en veilig te combineren. Aan de overheid om de stedelijke ruimte opnieuw in te richten en het openbaar vervoer uit te breiden. Aan ons allen om volmondig ja te zeggen tegen duurzame mobiliteit.

Bezoek #WeAreMobility gratis met je Autosalon-ticket en ontdek alle mobiliteitsoplossingen!

Koop tickets!

Kopenhagen

Kopenhagen is het toonbeeld van intermodaliteit. Er rijden nog altijd veel auto’s, maar je hebt er brede fietspaden en een naadloze integratie van de verschillende vervoersmiddelen zoals de trein en de zelfrijdende metro. Er is ook meer aandacht voor de veiligheid van fietsers. Zo maakt de stad in de winter besneeuwde fietspaden eerder vrij dan de autowegen. 

Mobiliteit is digitaal

Alternatieve vervoersmiddelen zijn onlosmakelijk verbonden met het internet. Enkel zo kan je je informeren over de verkeersdrukte, de beschikbaarheid van een step en de dienstregeling van het openbaar vervoer. Met je smartphone kan je een taxi oproepen, een deelwagen of -fiets ontgrendelen en vrije plaatsen op openbare parkeerterreinen controleren.

Voor elke oplossing bestaat er wel een app. Toch is integratie van die verschillende vervoersmiddelen de toekomst. Lees alles over de nieuwste mobiliteitsapps in een speciaal webartikel. 

Mentaliteitswijziging

Amper 18% van de Belgen gelooft dat combimobiliteit het mobiliteitsprobleem vermindert. Bijna de helft (45%) van de Belgen denkt dat het de files niet zal oplossen. Opvallend: jongeren geloven wel in combimobiliteit. Zeker als ze in een grootstad wonen. 

Gemiddeld 29% van de Belgen zegt dat ze dit jaar andere vervoersmiddelen gaan gebruiken zoals de fiets, het openbaar vervoer en andere. 

Volgens meer dan de helft van de werkende Belgen (56%) neemt hun werkgever geen initiatieven om combimobiliteit te stimuleren. Een kwart (27%) zegt dat ze een fietsvergoeding (52%) of een gratis bus- of treinabonnement (46%) krijgen of een auto- of deelfiets mogen gebruiken (18%).

We are mobility, meer dan ooit

Wil u de alternatieve mobiliteitsmiddelen van de toekomst zelf proberen of er gewoon meer over weten? Op de micromobiliteitspiste op het Autosalon (#WeAreMobility in de Patio) kan je kennismaken met de nieuwste oplossingen (elektrische plooifietsen, steps, en eenwielers). Maak kennis met onze exposanten die oplossingen voor gedeelde mobiliteit aanbieden.

Ontdek hier al onze exposanten!

Inschrijven
Onze nieuwsbrief