Moto

Wat zijn de fiscale voordelen van een motorfiets of scooter?

Motorrijden brengt heel wat kosten met zich mee. Zoals bij een auto moet je jezelf verzekeren en verkeersbelasting betalen. Maar je hebt ook speciale kleding en accessoires nodig. Het goede nieuws: een motorfiets of scooter zijn fiscaal aantrekkelijker dan een auto. Zowel de aanschafkosten als de motorkleding en andere uitgaven kan je fiscaal inbrengen. Hieronder meer over de fiscale voordelen!

  • Een nieuwe motor kan je zo’n 5 jaar lang afschrijven
  • Een motor kan je maximaal 100% afschrijven, een auto maar voor 75%
  • Ook motorkleding, brandstof, je verzekering … kan je inbrengen

Aankoopprijs

Je kan de aankoopprijs (inclusief btw) van je motor fiscaal inbrengen. Een periode van 5 jaar is redelijk voor een nieuwe motorfiets met normaal gebruik en 3 jaar voor een tweedehandse motor. Meestal geldt de factuur als bewijs, maar ook een geschreven verklaring tussen twee particuliere verkopers geldt.

Raak je er niet wijs uit? Kom naar de stand van Start2Ride op het Autosalon en experts vertellen je alles over de fiscale voordelen van je motor!

Voordeliger dan auto

Als je je motor of scooter enkel gebruikt om naar je werk te rijden of klanten te bezoeken, dan mag je hem 100% afschrijven. Vaak trekken motorrijders ook in hun vrije tijd met hun tweewieler de wijde wereld in. De fiscus zal die 100% niet gauw geloven. Wees dus realistisch als je dat ‘beroepspercentage’ bepaalt.

Het goede nieuws is dat je wel meer dan 75% kan aftrekken, de beperking die voor automobilisten geldt. Je zou op je belastingbrief ook kunnen kiezen voor het forfait van 0,15 euro per km voor het woon-werkverkeer met een maximum van 100 euro per rit. Maar meestal is het interessanter om je beroepskosten in te brengen. Bewaar daarvoor dus goed alle facturen en betaalbewijsjes.

Andere kosten?

Niet alleen motorkleding zoals rijbroek, handschoenen en zelfs thermisch ondergoed kan je inbrengen. Ook brandstof, verkeersbelasting, verzekering, een pechverhelpingscontract zijn beroepskosten. Motorkleding kan je bijvoorbeeld 3 jaar afschrijven. Opgelet: de beschermende uitrusting moet je wel altijd in een motorspeciaalzaak kopen en de aankoop moet je met een factuur bewijzen.

Op het Salon vind je ook alle accessoires voor je motor: motorkleding, helmen ...

Ontdek alle exposanten in de Motorpaleizen 8 en 9 -->

Inschrijven
Onze nieuwsbrief