Auto

Een elektrische auto? Klinkt goed, maar …

Een elektrische auto koop je niet zomaar. Ze zijn nog redelijk duur in aankoop. Bovendien hebben potentiële kopers meestal heel wat andere vragen.

Geen nood: op het Autosalon kom je alles te weten over de financiële voordelen van een elektrische auto!

Koop hier je tickets!

Laadstations?

Je ziet ze de laatste tijd overal opduiken aan winkels, parkings, tankstations en gewoon langs de kant van de weg. Hoewel sommige laadpalen merkgebonden zijn, zijn de meeste stations compatibel met alle merken en modellen. Meestal heb je een laadpas nodig. Snelladen is duurder dan trager opladen.

Maar dé hamvraag: zijn er al voldoende laadstations? Wel, tegen 2021 zouden er in België 20.000 publieke laadpunten moeten zijn.

Autonomie van je elektrische auto?

Ook het rijbereik of de autonomie van de auto is iets waar potentiële kopers zich zorgen om maken. Gelukkig wordt die autonomie altijd groter. Voor normale, dagelijkse verplaatsingen is het rijbereik van een elektrische wagen ruimschoots voldoende.

Een aantal factoren beïnvloeden het aantal kilometers dat je met je elektrische wagen aflegt. De rijomstandigheden, de verkeersdrukte, je rijstijl maar ook het gebruik van je verwarming kunnen een impact hebben op de autonomie. Weet dat een koude winterdag je theoretische rijbereik kan halveren.

Accu?

De batterij van je elektrische auto is natuurlijk het kloppend hart van de aandrijving. Elke batterij heeft ook een levensduur. Gaat zo’n accu wel lang genoeg mee?

Wel, in de praktijk merken we dat batterijen van elektrische wagens zelden problemen opleveren. Autoconstructeurs stellen bestuurders ook gerust met uitgebreide garanties.

Bij sommige merken kan je de batterij al huren. Het is een piste die in de (nabije) toekomst zeker aan populariteit zal winnen. Door je oude batterij te vervangen, zou je de opslagcapaciteit kunnen vergroten. En hoe zit dat dan met de plaats die de accu inneemt? Elektrische auto’s die op maat van elektrische aandrijving zijn ontworpen, verliezen geen ruimte. Sommige elektrische auto’s, die aanvankelijk op een verbrandingsmotor voorzien waren, moeten meestal wel wat kofferruimte aan de accu afstaan.

Een elektrische auto iets voor jou? Ontdek het op het Autosalon!

Koop tickets!

Veilig?

Elektrische auto’s gebruiken hoge spanning. Natuurlijk loop je als bestuurder onder normale omstandigheden geen gevaar. Laat het onderhoud, nazicht en herstellingen wel altijd aan experts over. Daarnaast zijn er technische fiches van de fabrikant voor de brandweer. Zo kunnen zij bij een ongeval alle inzittenden veilig bevrijden.

Hoevéél milieuvriendelijker is een elektrische auto?

In de discussie over uitstoot komen elektrische wagens er het best uit. Ja, elektrische wagens stoten geen CO2 uit. Wat mensen helaas vaak vergeten: die elektriciteit is afkomstig van centrales. Wil je dus echt groen rijden, laad je wagen dan op met groene stroom.

En neen, ook de batterijen van elektrische wagens zijn niet goed voor het milieu. Daarom werkt de sector hard aan ecologische productie- en recyclageprocessen van deze batterijen.

Inschrijven
Onze nieuwsbrief