WAM

Een wagen delen: populairder dan ooit!

Deelwagens zitten in de lift. Of je nu carpoolt of een wagen van een autodeelsysteem gebruikt, onze mobiliteit wordt er alleen maar beter van. Samen met het openbaar vervoer, de fiets en deelscooters, eenwielers, elektrische steps en zelfs monowheels dragen ze bij tot een optimale intermodaliteit.

Opvallend aan het autodeelconcept is het gebruik van deelwagens. In een drukke stad zoals Brussel staat een privéwagen bijna 98 procent van de tijd stil. Dat betekent dat die maar voor 2 procent gebruikt wordt. Bij een auto met vaste standplaats is dat gemiddeld 30 procent en bij freefloatingvoertuigen iets meer dan 7 procent.

Op het Autosalon en #WeAreMobility stel je al je vragen over deelwagens!

Ontdek onze exposanten!

Twee systemen: vaste standplaats en freefloating

Er zijn twee concepten. Je hebt wagens die je op een vaste standplaats moet afhalen en terugbrengen. Denk aan Cambio, Ubeeqo en Zen Car. En er zijn freefloatingvoertuigen, die je op elke publieke parking mag achterlaten. Je hebt Bolides (Gent, Antwerpen en Leuven), DriveNow (Brussel) en Poppy (Antwerpen en Brussel). 

De twee concepten vullen elkaar prima aan. Auto’s met een vaste standplaats zijn vooral populair voor langere ritten. Freefloatingauto’s (en scooters) dienen eerder voor kortere ritten. 

Voor wagens met een vaste standplaats moet je meestal een abonnement nemen of zijn er verschillende tariefplannen en pakketten. Bij freefloating betaal je per minuut en is er geen abonnement.

Maar ook als particulier kan je een wagen met andere mensen delen. Daar bestaan handige apps voor zoals Wibee, Drivy, Cozycar, Carasap en CarAmigo. Carpoolen kan je dan weer met Taxistop, ComOn, Karzoo, Kowo en Bla-bla Car.

Autoconstructeurs op de kar

Autobouwers en traditionele autoverhuurbedrijven springen op de kar van de deelwagens. Uiteindelijk is de toekomst van mobiliteit ook de hunne. Zo staan ze in heel wat steden zelf achter initiatieven van deelwagens en -scooters.

DriveNow is een initiatief van BMW in Brussel. Het gaat om 310 Mini’s en BMW’s waaronder enkele volledig elektrische i3 modellen. DriveNow is trouwens niet alleen in Brussel aanwezig, ook in heel wat andere Europese hoofdsteden. 

Poppy werkt dan weer met D'Ieteren samen. De freefloatingvloot van de herkenbare rode deelwagens zijn zuiver elektrische e-Golfs en Audi’s A3. Ook andere merken zoals Mercedes, Volkswagen en Renaud zijn betrokken bij deelwagens. 

Naast de autobouwers zijn er andere spelers die deelwagenparken uitbouwen. Ubeeqo is een onderdeel van de Europcar Mobility Group.

Behalve deelwagens zie je in heel wat steden deelscooters en -fietsen rijden. Lees er meer over in ons artikel over micromobiliteit.

Inschrijven
Onze nieuwsbrief