Auto

Auto recycleren? Febelauto toont het op het Salon!

Belgische auto’s worden gemiddeld 16,4 jaar oud. Daarna is het de beurt aan Febelauto, dat afgedankte auto’s ontmantelt. In België zijn er 130 erkende centra die ongeveer 150.000 auto’s recycleren. Daarmee is België Europees recycleerkampioen. Dus … hergebruiken of shredden? 

De shredder halen ze niet meteen boven: 97,3 procent van een afgedankt voertuig kan je hergebruiken. Een afgedankt voertuig ontmantelen, gebeurt in 4 stappen. Eerst halen de recyclagecentra alle vloeistoffen en accu’s uit de wagens. Dan is het de beurt aan de onderdelen die zeker nog van nut zijn. Dat is liefst 23,7 procent van de wagen.

Ja, nu is het tijd voor de shredder. Maar 12 seconden heeft die nodig om een wrak helemaal fijn te malen. Er zijn 40 verschillende scheidingstechnieken om opnieuw zuivere en gescheiden materialen te bekomen. En die materialen, ja, daarmee maken ze nieuwe auto’s. Het onbruikbare restmateriaal (2,7 procent) is divers materiaal waar momenteel nog geen nuttige toepassingen voor bestaan.

Elektrische auto’s

Ook elektrische auto’s komen natuurlijk in aanmerking voor het recycleproces. Alleen zijn hier extra veiligheidsmaatregelen nodig. Omdat het bij elektrische auto’s om hoogspanning gaat, werkt Febelauto met erkende centra die gespecialiseerd zijn in elektrische en hybride voertuigen.

Batterijen

Elektrische auto’s en (plug-in)hybrides hebben een industriële batterij, vaak lithium-ion. Febelauto geeft deze batterijen indien mogelijk een tweede leven als stationaire opslagcapaciteit. Anders worden ze gerecycleerd volgens de Europese normen. Zo’n 30% van de batterijpacks van elektrische voertuigen krijgt een tweede leven. 70% gaat naar de recyclage.

 Natuurlijk wil Febelauto de recyclagepercentages opdrijven. Op de Brussels Motor Show vertelt de organisatie hoe ze dat doet!

Bezoek de stand van Febelauto in de Patio van Brussels Expo en win een elektrische step met een gerecycleerde batterij!

Koop tickets!

Inschrijven
Onze nieuwsbrief